EPTE – perkutan elektrolytisk terapi

Perkutan Elektrolytisk terapi (EPTE) är en behandlingsmetod som är relativt ny i Sverige. Genom att placera en akupunkturnål med svag likström i det skadade området skapas en mikroskada som sätter igång kroppens reparationsmekanismer. Eftersom ultraljudet visar exakt var nålen befinner sig blir behandlingen väldigt exakt och det är bara den skadade vävnaden som påverkas av behandlingen.

För vem?

Perkutan Elektrolytisk terapi kan hjälpa dig som har akuta eller subakuta skador i senor eller muskler. Det kan rör sig om axelsmärtor, tennis- eller golfarmbåge och det man brukar kalla för ”hopparknä”. Behandlingen är också effektiv för dig som har hälsporre eller hälseneinflammation.

Behandlingen är effektiv även på långdragna skador. Man kan säga att kroppen får ett startskott så att läkningen kickar igång igen.

Behandling

En elektrod placeras på huden vid det skadade området. Huden desinficeras noggrant. Akupunkturnålen förs in och med hjälp av ultraljudsscanning, som visas på en skärm, styrs nålen till exakt rätt position. Behandlingen av området pågår i 1 – 2 minuter.

Dagarna efter behandlingen bör den skadade muskeln/senan inte belastas tungt så att den läkningsprocess som satt igång inte störs.

Vanligt är att behandlingen upprepas från 1 till max 6 gånger. Många känner stor skillnad redan efter första gången.

 

 

OMT – Ortopedisk Manuell Terapi

För vem?

Ortopedisk Manuell Terapi (OMT) är ett specialistområde inom sjukgymnastiken där man arbetar med undersökning, behandling och förebyggande av ryggont, smärta i nacke, extremitetsleder, muskler och nerver.

Behandling

OMT utgår ifrån en helhetssyn på dig som patient. Vi börjar med att titta på din sjukdomshistoria och din smärt- och funktionsstatus. Efter det gör vi en grundlig, manuell undersökning av leder, muskler och nerver i rygg, armar och ben. Den manuella undersökningen består av specifikt riktade rörlighets-, smärtreproduktions- och avlastningstester som utförs enligt ett system.

Behandlingen kan bestå av smärtlindrande, rörelseökande och stabiliserande åtgärder som mjukdelsbehandling av muskler och fascia, muskeltöjning, ledmobilisering, manipulation och stabiliseringsträning.

Utifrån funktionsanalysen, där vi även väger in kompletterande undersökningar, tar vi tillsammans med dig fram en behandlingsplan som innehåller tydligt specificerade del- och slutmål.

I början när skadan eller smärtan är akut kan vi inrikta åtgärderna på en enskild led eller det område som ger symptomen. Behandlingsupplägget kan även omfatta kroppen mer generellt med utgångspunkt från din kliniska bild.

I ett senare skede kompletteras den manuella behandlingen med specifikt riktad funktionsträning som du utför antingen tillsammans med din sjukgymnast eller på egen hand. Tanken är att du ska förstå hur och varför dina besvär uppstår och hur du kan förhindra att de kommer tillbaka.

www.fysioterapeuterna.se

 

MTT – stärk kroppen med anpassad träning

MTT (Medicinsk TräningsTerapi) är en behandlingsform som innebär aktiv rehabilitering med hjälp av individuellt anpassad träning. Övningarna utförs i specialkonstruerade träningsmaskiner. Genom att dosera övningarna rätt kan patienter sättas i ett träningsprogram direkt.

För vem?

MTT används både inom elitidrotten och för vanliga patienter. Metoden används för behandling av t.ex. smärta och nedsatt rörlighet, för att ge ökad uthållighet och styrka samt ökad funktion i dagliga aktiviteter. Patienterna kan ha ortopediska sjukdomar/skador, neurologiska sjukdomar eller hjärt- och lungrelaterade problem.

Behandling

Efter en första undersökning utformas ett individuellt träningsprogram som du går igenom med din sjukgymnast. Du får instruktioner om hur övningarna ska utföras och vilken belastning som är lämplig.

Efter introduktionen utför du övningarna själv men under överinseende av en sjukgymnast.

Träningen följs upp av din sjukgymnast för att justera övningar och belastning utifrån hur din kropp ger gensvar på behandlingen.

www.holteninstitute.com

 

MDT (McKenziemetoden) – hjälp dig själv

McKenziemetoden eller MDT (Mekanisk Diagnostik och Terapi) som den ofta kallas är en metod för diagnostik och behandling av smärttillstånd i rygg, nacke och leder i armar och ben. Utifrån hur olika rörelser påverkar din smärta och din rörlighet kan en McKenzieutbildad sjukgymnast komma fram till vilken typ av problem du har.

Målet med MDT är inte bara att lindra dina smärtor nu utan att lära dig att själv träna förebyggande så att besvären inte kommer tillbaka. En av grundtanke i McKenziemetoden är att du ska bli oberoende av andras hjälp och behandling.

Behandling

Kärnan i behandlingen är inlärning av olika övningar som du sedan ska upprepas i ditt daglig liv. Övningarna tränas in noggrant tillsammans med din sjukgymnast. Efter avslutad behandling kan de flesta behandla sig själva med bra resultat.

Om du har svårare problem kompletterar sjukgymnasten med specifika manuella tekniker som ökar effekten av dina egna övningar.

www.mckenzie.se

 

Väck sovande muskler med Redcord-träning

Forskning visar att musklerna kan ”stängas av” vid en skada. Neurac, Redcord, är en ny och unik behandlingsmetod som stimulerar inaktiva, sovande och svaga muskler samtidigt som den minskar överbelastningen på övriga muskler. Målet är att du ska kunna röra dig smärtfritt och få tillbaka en normal funktion i dina rörelser.

För vem?

Neuromuskulär aktivering med Redcord-övningar passar för behandling av t.ex:

• nackbesvär t.ex. Whiplash, stel nacke, huvudvärk
• smärta och besvär i höft/bäcken, även foglossning
• ryggbesvär t.ex. diskbråck , lumbago , ländryggssmärta
• smärta och besvär arm/skuldra t.ex. impingement musarm och tennisarmbåge
• neurologiska sjukdomar

Behandling

Tillsammans med din sjukgymnast utför du särskilt utvecklade övningar i Redcord-slingor. Behandlingen visar både kort- och långtidsresultat för de flesta belastningsskador.

www.redcord.se

 

Bättre diagnos med ultraljudsscanning

Med ultraljudsscanner kan man se, mäta och utvärdera många typer av skador. Scanningen hjälper oss att ge en mer specifik behandling för just din skada eller utvärdera om skadan läkt på ett bra sätt.

Vid en muskuloskeletal ultraljudsscanning kan vi se hur muskler, senor, nerver, ligament, leder, brosk, kärl och andra mjukdelar i kroppen ser ut.

För vem?

Ultraljudsscanning används som en del i diagnostiseringen av skador och andra besvär från rörelse- och stödjeorganen som t.ex. muskelbristning, sträckning, ledbandsskador eller artros.

Behandling

Vid muskuloskeletal ultraljudsscanning används en ultraljudsscanner där man med en ultraljuds probe glider över det område som skall undersökas. Området visas på en bildskärm i realtid. Inga nålar eller injektioner är inblandade.

www.hands-onsweden.se

Idrottsmedicin – styrkan tillbaka snabbt

Inom idrottsmedicin arbetar vi med diagnostisering och behandling – rehabilitering – av idrottsskador. Vi lägger också upp träningsprogram som förebygger idrottsrelaterade skador oavsett om du är motionär eller elitidrottare.

För vem?

Vanliga idrottsskador är fotledsstukning, menisk-ligamentskada i knät, muskel-senskada eller rehabilitering efter en korsbandsoperation i knät.

Behandling

All behandling är individuellt anpassad och innebär t.ex. att du tränar t.ex. rörlighet, styrka, koordination och balans.

Efter en idrottskada är målet att du på kortast möjliga tid ska vara tillbaka på samma nivå som innan skadan.

Idrottsmedicin kan även innebära att vi lägger upp ett träningsprogram för dig som vill förebygga hjärt-/kärlsjukdomar, diabetes eller osteoporos.

www.svenskidrottsmedicin.se

Kinesiotejp ger stöd och smärtlindring

Kinesiotejp kanske du känner igen som en färgglad tejp som används flitigt av elitidrottare. Kinesiotejp – förväxla inte med vanlig sporttejp! – är en speciell elastisk tejp som används vid kinesiologisk tejpning. Tejpen stimulerar cirkulationen i lymfsystemet och påskyndar kroppens egen läkningsprocess.

För vem?

Metoden används bland annat för att ge stöd åt leder och normalisera muskelsystemet eller för att förbättra cirkulationen lokalt. Kinesiologisk tejpning används även för att lindra smärta. Behandling ges vid besvär från t.ex. rygg och nacke, axlar eller knä- och fotleder.

Behandling

Kinesiotejpen appliceras på området ska behandlas. Tejpen, som är mycket tunn och elastisk, påverkar inte din rörelseförmåga negativt – du kan röra dig och träna som vanligt. Tejpen sitter på ca en vecka.  Hur många behandlingar som behövs beror på skadan men många upplever en förbättring redan efter första gången.

 

Behandling av huvudvärk och yrsel

Orsaker

Huvudvärk: Det finns många olika anledningar till att man får huvudvärk. Den vanligaste orsaken är att man spänner musklerna kring huvud och nacke så att muskler och muskelfästen börjar värka. Den här typen av huvudvärk drabbar de flesta människor någon gång under livet. För att fastställa om huvudvärken spänningar i musklerna behöver vi göra en ordentlig undersökning.

Orsakerna till att man spänner sina muskler kan vara flera, exempelvis

  1. dåliga arbetsställningar,
  2. dålig kroppshållning,
  3. stress eller
  4. problem från lederna i nacken.

Yrsel: Yrsel är ingen sjukdom i sig utan ett symtom som kan orsakas av många olika sjukdomstillstånd eller störningar.  I de allra flesta fall kan sjukdomstillståndet behandlas och yrseln går över.

Vanliga orsaker är problem med:

  1. innerörat
  2. systemet för sammanställning av balansinformation
  3. psyket
  4. nervsystemet
  5. hjärt-kärlsystemet
  6. led- och muskelproblem i nacken

För vissa typer av yrsel finns behandling där fysioterapeuter kan lindra symtomen. Det kan vara yrsel hos patienter som fått diagnosen godartad lägesyrsel s.k ”kristallsjuka”  eller yrsel som beror på led- och muskelproblem i nacken.

Behandling

Huvudvärk och yrsel som beror på spänningar i muskulaturen kan behandlas med massage, behandling av lederna i nacken (mobilisering/manipulation), muskeltöjning, träning av musklerna som förbättrar hållningen, avslappning eller akupunktur.

www.yrsel.com

 

 

Laser

Laser är en förkortning för LightAmplification by Stimulated Emission ofRadiation – ljusförstärkning genom stimulerad utsändning av strålning. Vanligt ljus består av ljusvågor i olika våglängder. Laser är ett extremt rent ljus som strålar i en våglängd och alla ljusvågor ligger i fas. Våglängden bestäms av materialet i dioden.

För vem?

Laser används vid smärtbehandling och för att behandla inflammationer och svullnader.

Behandling

Behandlingen är enkel, snabb, effektiv, helt smärtfri och utan biverkningar. Syftet är att normalisera de funktioner i kroppen som är nedsatta.

Laserljus fungerar som ett bränsle för cellerna och sätter fart på cellens olika funktioner t.ex. ATP-produktionen. ATP används bl.a. för att driva energikrävande kemiska processer i cellen. Vid laserbehandling vidgas blodkärlen så att näringsämnen lättare kan ta sig till det skadade området samtidigt som bortforslingen av skadliga ämnen underlättas.

Behandlingsformen utvecklas ständigt och det senaste är s.k. MLS-teknik där lasern sänder ut två olika våglängder som tillsammans ger en effektivare behandling.

Vi arbetar med en laser från ASA-LASER, ett italienskt företag som är ledande när det gäller utveckling av laserterapi och laserterapeuter.

www.optilaser.se