Huvudvärk och yrsel

– olika behandlingar

Huvudvärk

Det finns många olika anledningar till att man får huvudvärk. Den vanligaste orsaken är att man spänner musklerna kring huvud och nacke så att muskler och muskelfästen börjar värka. Den här typen av huvudvärk drabbar de flesta människor någon gång under livet. För att fastställa om huvudvärken spänningar i musklerna behöver vi göra en ordentlig undersökning.

Orsakerna till att man spänner sina muskler kan vara flera, exempelvis

  1. dåliga arbetsställningar,
  2. dålig kroppshållning,
  3. stress eller
  4. problem från lederna i nacken.

Yrsel

Yrsel är ingen sjukdom i sig utan ett symtom som kan orsakas av många olika sjukdomstillstånd eller störningar.  I de allra flesta fall kan sjukdomstillståndet behandlas och yrseln går över.

Vanliga orsaker är problem med:

  1. innerörat
  2. systemet för sammanställning av balansinformation
  3. psyket
  4. nervsystemet
  5. hjärt-kärlsystemet
  6. led- och muskelproblem i nacken

För vissa typer av yrsel finns behandling där fysioterapeuter kan lindra symtomen. Det kan vara yrsel hos patienter som fått diagnosen godartad lägesyrsel s.k ”kristallsjuka”  eller yrsel som beror på led- och muskelproblem i nacken.

Behandling

Huvudvärk och yrsel som beror på spänningar i muskulaturen kan behandlas med massage, behandling av lederna i nacken (mobilisering/manipulation), muskeltöjning, träning av musklerna som förbättrar hållningen, avslappning eller akupunktur.