Ryggont – vad kan du göra för att slippa?

Ryggont är inget vidare att dras med – det kan göra många vardagliga aktiviteter onödigt plågsamma. Eller rent av omöjliga. Som tur är finns det en hel del vi kan göra för att avhjälpa ryggont.

Behandlingar vid ryggont

Vilken behandling som avhjälper just ditt ryggont beror på orsaken till smärtan. På Kungälvs Rehabcenter har vi lång erfarenhet av att arbeta med flera typer av behandlingar bland annat OMT, laser, akupunktur och träningsterapi. Vill du veta mer om de olika behandlingarna och hur de går till hittar du utförliga beskrivningar här på hemsidan under Behandlingar

Vi börjar alltid med att titta på din sjukdomshistoria och din smärt- och funktionsstatus som helhet. Efter en grundlig undersökning har vi bättre möjligheter att välja en behandling som passar bäst för ditt ryggont. Behandlingen kan bestå av smärtlindring, rörelseökande mobilisering/manipulation och stabiliseringsträning. Målet är att du – om det bara är möjligt – ska kunna fungera smärtfritt igen i vardagen.

Boka en tid för undersökning här!

 

Muskelbristning – effektiv behandling

En muskelbristning innebär att fibrerna som bygger upp muskeln har skadats eller gått av. Till följd av skada uppstår vanligtvis en blödning i muskeln.

Muskelbristning är en vanlig idrottsskada. En vanlig situation är att muskeln ansträngs maximalt antingen utan att vara uppvärmd eller när den är för utmattad. Se alltså upp både i början och slutet av träningen! Muskelbristning kan också orsakas av andra typer av överbelastning eller ett kraftigt slag mot muskeln.

När du får en muskelbristning uppstår en akut smärta, som om något i muskeln sprängs. Området runt skadan känns varmt och svullnar på grund av blödningen. Du märker också att du tappar styrka i muskeln.

En muskelbristning kan diagnostiseras på symptomen.  Ofta kan vi känna blödningen som en knöl i muskeln. För att säkerställa diagnosen kan vi genomföra en ultraljudsscanning.

Börja rehabilitera så snabbt om möjligt

Kroppen sätter direkt igång med att reparera muskelbristningen och det är viktigt att du så snart som möjligt börjar med rehabilitering för att läkningsprocessen ska bli så kort som möjligt. En personligt anpassad rehabilitering minskar risken för kraftig ärrvävnad som på sikt gör muskeln stel och svag.

Vi har flera olika metoder för att behandla din muskelbristning. Vi kan också hjälpa dig att förstå hur du kan förhindra att du får muskelbristning igen i samband med träning eller arbete.

Boka en tid för behandling här!

 

Smärtbehandling – så kan vi hjälpa dig

Vad som är effektiv smärtbehandling för dig beror naturligtvis på vad som orsakar smärtan. Det är det första vi måste ta reda på genom en grundlig undersökning och en genomgång av din sjukdomshistoria.

Diagnosen bestämmer behandlingsmetod

Utifrån diagnosen väljer vi behandlingsmetod – vi arbetar med flera olika metoder som du kan läsa mer om här på hemsidan. Vid smärtbehandling är OMT, laser, elterapi och akupunktur vanliga inslag.

Smärtbehandling med OMT kan bestå av smärtlindrande, rörelseökande och stabiliserande åtgärder som mjukdelsbehandling av muskler och fascia, muskeltöjning, ledmobilisering, manipulation och stabiliseringsträning.

Smärtbehandling med laser kan lindra inflammation, öka blodcirkulationen och aktivera kroppens egna läkningsprocesser. Flera studier har visat att laser är effektivt vid nacksmärta (artikel från SBU och The Lancet).

Mjukdelsbehandling av muskler och fasciafungerar som smärtbehandling genom att bidra till att frigöra kroppens egna smärtlindrande hormoner, öka blodgenomströmningen och mjuka upp spända muskler.

Smärtbehandling med akupunktur kan vara effektivt vid migrän och spänningshuvudvärk.

Har du ont och har frågor om smärtbehandling eller vill boka tid är du varmt välkommen att kontakta oss!