Muskelbristning – effektiv behandling

En muskelbristning innebär att fibrerna som bygger upp muskeln har skadats eller gått av. Till följd av skada uppstår vanligtvis en blödning i muskeln.

Muskelbristning är en vanlig idrottsskada. En vanlig situation är att muskeln ansträngs maximalt antingen utan att vara uppvärmd eller när den är för utmattad. Se alltså upp både i början och slutet av träningen! Muskelbristning kan också orsakas av andra typer av överbelastning eller ett kraftigt slag mot muskeln.

När du får en muskelbristning uppstår en akut smärta, som om något i muskeln sprängs. Området runt skadan känns varmt och svullnar på grund av blödningen. Du märker också att du tappar styrka i muskeln.

En muskelbristning kan diagnostiseras på symptomen.  Ofta kan vi känna blödningen som en knöl i muskeln. För att säkerställa diagnosen kan vi genomföra en ultraljudsscanning.

Börja rehabilitera så snabbt om möjligt

Kroppen sätter direkt igång med att reparera muskelbristningen och det är viktigt att du så snart som möjligt börjar med rehabilitering för att läkningsprocessen ska bli så kort som möjligt. En personligt anpassad rehabilitering minskar risken för kraftig ärrvävnad som på sikt gör muskeln stel och svag.

Vi har flera olika metoder för att behandla din muskelbristning. Vi kan också hjälpa dig att förstå hur du kan förhindra att du får muskelbristning igen i samband med träning eller arbete.

Boka en tid för behandling här!